Historia


HISTÒRIA DE LA PARRÒQUIA SANT MIQUEL ARCÀNGEL DE BELLREGUARD

La creació de la parròquia baix l'advocació de SANT MIQUEL ARCÀNGEL va ser a l'any 1534 sent arquebisbe de la diòcesi de València el Cardenal Gerardo de la Marca creant el rectorat de moriscos i dependent de la col·legiata de Santa Maria de Gandia, sent el primer rector Mossèn Antonio Sanchis.

L'any 1574, l'arquebisbe patriarca Juan de Ribera la independitza totalment de la col·legiata de Gandia, assignant al nou capellà mossèn Guillermo Gil, una renda anual de 125 lliures

Esta primitiva i xicoteta església que mesurava 115 metres quadrats, era la mesquita musulmana que es va construir l'any 1433.  Per a convertir-la en església cristiana només van construir l'altar major i la pila baptismal canviant tots els signes i imatges religioses.

Els moriscos van ser expulsats en 1609 i amb l'arribada lenta dels nous repobladors cristians vells, es va començar a construir la nova església convertint l'antiga en la capella de la comunió i a partir de a hi, construir la nova que per a conservar l'antiga arribava fins a la mitat de la plaça i en forma obliqua. La seua construcció va començar a mitjan segle XVII i va finalitzar a finals del mateix, quedant amb una dimensió de 540 metres quadrats.

El nou temple era d'estil barroc tardana amb influències neoclàssiques. Era d'una sola nau amb un creuer, cúpula central o una altra mas menuda la capella de la comunió, amb altars laterals . El púlpit estava a la part esquerra decorat amb els pares de l'església.

El campanar de 33 metres d'altura, a la part esquerra del temple, era del mateix estil. Les primeres campanes van ser col·locades l'any 1810 y el rellotge d'una sola esfera l'any 1850.

Este antic temple va ser totalment destruït durant la guerra civil, a principis d'agost de 1936. Mentre es construïa el nou temple, els actes religiosos se celebraven en el que va ser el Cine La Lira, situat en la carretera, el propietari del local, Juan Blasco, la va arrendar a la parròquia.

El campanar era igual que el de Piles i Albal ja que es va construir en la mateixa època, amb el mateix estil i pel mateix mestre d'obra. I l'interior del temple (l'absis, el creuer i l'altar major) és molt paregut a l'església d'Altea que es va construir en 1905 sent rector el fill d'este poble reverend Juan Bautista Cremades Peiró qui estava enamorat de l'interior de la seua església natal i va fer vindre a veure diverses vegades al  seu arquitecte perquè fora una copia la mes pareguda possible.

El 29 de juny de 1939 va prendre possessió com a nou rector el senyor Toribi Sellés Calvo natural de Beniarrés i immediatament va constituir la Junta Parroquial per a la construcció del nou temple. Al juny de 1940 es va rebre els plans, obra de l'arquitecte el senyor Joaquin Aracil d'Alcoi. L'any següent es va canviar la barana del pont de Gandia sobre el riure Serpis, substituint les grans pedres per una barana metàl·lica i el capellà junta la Junta Parroquial van adquirir gratuïtament estes pedres que van ser transportades per carretes tirades per bous, per al sòcol de l'exterior i les parets de la fatxada.

A l'agost de 1942, prengué possessió el nou prevere el senyor Francisco Mahiques Villagrasa natural d'Aielo de Rugat i el 30 de maig de 1943 , va tindre lloc la col·locació de la primera pedra , sent padrins d'este acte el metge, el senyor Abilio Orts Castelló i senyora Clara Bordás Peiró. Immediatament es van començar les obres organitzant-se “les comunes”, durant els diumenges i dies de festa en què tot el poble col·laborava ajudant als obrers, uns amb carros portant arena i pedres de l vorera del riure a Almoines, dones, xiquets i majors , tots treballaven en el que podien .

En 1947 va ser anomenat nou rector el senyor Jose Silvestre Monzó natural de la Pobla de Vallbona que va continuar les obres.

Nou anys després, el 28 de setembre de 1952 , va tindre lloc la inauguració i benedicció solemne del nou temple per l'arquebisbe de València Il·lustríssim Marcelino Olaechea, sent els seus padrins el gran mecenes del cost d'estes obres vingut des de Mèxic el senyor Miguel Ros Llopis i sa mare Josefa Llopis de Ros.

El nou temple construït per l'arquitecte alcoià Joaquin Aracil, és de forma catedralícia d'un estil mixt combinat, l'interior gòtic i l'exterior renaixentista. Està constituïda amb tres naus de tipus claustral.

El cost total de la construcció de l'actual temple a la data de la seua inauguració va ser d'1. 884.214 pessetes.  Tot açò sense comptar els treballs gratuïts dels veïns del poble en les “comunes” durant nou anys, mes els materials  per a la construcció  que eren regalats, com a rajoles, taulells, arena, graveta, cement, etc, per veïns i empreses col·laboradores.  Cal destacar les aportacions de la família Ros des de Mèxic, de les famílies bellreguardines amb una part de les vendes de les seues collites, etc. Exceptuant 200.000 pessetes que van rebre de la Direcció General d'Assumptes Eclesiàstics, la resta va ser aportat pels feligresos.

Totes les imatges del temple van ser donades pels feligresos : Sant Miquel per la família Miguel Marco Ivars i Josefa Pérez Pérez; el Sant Miquel de marbre de la façana per Vicente Ferris Garcia i Clara Bordàs Peiro; l'altar major per Antonio Part Torrent i Vicenta Carbonell Planes; l'altar del sagrari per Emilia Cremades Viñarta; els Sants de la Pedra pels feligresos Miguel Costa Ciscar i Bautista Gadea Romero; el Santíssim Crist de la Misericòrdia per Jose Ramon Muñoz Ribes, etc.etc.  i així totes les imatges de l'església.

Per Joan Antoni Torres Cremades.

Horarios de Misa

ESTIU: l'1 de juny al 30 de setembre

A L'ESGLÉSIA PARROQUIAL - Poble

* Feiners a les 19'30h. excepte juliol i agost.

* Dissabtes i Vespres a les 19'30h.

* Diumenges i Festius a les 11'30h.

 

A la CAPELLA NTRA. SRA. DEL CARME - Platja

* Diumenges dies 16 i 23 a les 20'30h.

* A partir del dia 24 tots els dies (fins al 31 d'agost) a les 20'30h. Els Diumenges també a les 9'30h.

* Al setembre (fins al dia 8) a les 19'00h.

 

HIVERN: De l'1 d’octubre al 31 de maig

* Feiners a les 19'30h.

* Dissabtes i Vespres de Festa a les 19'30h.

* Diumenges a les 9'30h. i a les 12'30h. Missa de les famílies en valencià.

* Festius DE Precepte NO DIUMENGES a les 11'30h.

Cáritas Parroquial

Plaça Major, 9

(Centre Parroquial)

ACOLLIDA:

PRIMER I QUART DIMARTS de cada mes de 11'00 a 12'00h.

ROBA:

PRIMER I QUART DILLUNS de cada mes de 17' a 19'00h.

BANC D'ALIMENTS:

PRIMER I QUART DIJOUS de cada mes de 17' a 19'00h.

Petición de oraciones

Escucha Radio María

Agenda

  Marzo 2020
  LuMaMiJuViDo
   1
  2345678
  9101112131415
  16171819202122
  23242526272829
  3031